Wynagrodzenia mocno w górę

Z danych opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że zatrudnienie w średnich i dużych przedsiębiorstwach wzrosło o 4,4% r/r. Natomiast wynagrodzenia w ciągu roku poprawiły się aż o 7,4% i wyniosły 4574,35 zł. Zdaniem eksperta Work Service tempo wzrostu zatrudnienia i tak nie jest wysokie jeśli weźmiemy pod uwagę PKB w III kw., które wynosi 4,7%. Jednocześnie na realną zasobność naszych portfeli coraz mocniej wpływa inflacja, która „zjada” sporą część podwyżek pracowników.

Zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw zatrudniających powyżej 9 osób w październiku 2017 r. wyniosło 6035,8 tys. osób – poinformował dziś w komunikacie Główny Urząd Statystyczny. To więcej o 4,4% w stosunku do danych z ubiegłego roku.

Ostatnie dane dotyczące polskiego PKB mogą napawać optymizmem i sugerować odbicie skali inwestycji. Gospodarka urosła w III kw. o 4,7%, co jest najlepszym wynikiem od sześciu lat. Niewykluczone, że mogłaby się rozwijać jeszcze szybciej gdyby nie nasilające się problemy z pozyskiwaniem pracowników. Różnica między ich podażą, a popytem na nich ze strony przedsiębiorców systematycznie rośnie. Jednocześnie wzrost poziomu zatrudnienia jest ciągle wysoki, ale istnieje duży potencjał do tego, żeby był jeszcze większy. Można jednak przywidywać, że obecny wynik na poziomie 4,4% trudno będzie utrzymać w przyszłym roku. Powodem jest właśnie kurcząca się dostępność kandydatów - komentuje Andrzej Kubisiak, Dyrektor Zespołu Analiz w Work Service S.A.

GUS poinformował również o przeciętnym miesięcznym wynagrodzeniu brutto w październiku. W sektorze przedsiębiorstw było ono wyższe o 7,4% r/r i wyniosło 4574,35 zł.

Nominalny wzrost wynagrodzeń mocno wystrzelił i osiągnął niespotykaną w ostatnich latach dynamikę przekraczającą 7%. To może cieszyć przede wszystkim pracowników, a choć stanowi wyzwanie po stronie kosztowej dla pracodawców. Warto zwrócić uwagę, że obecnie udział płac w PKB mamy na poziomie 48%, co stanowi jedno z najniższych wskazań w Unii Europejskiej. W kolejnych latach ta relacja powinna się poprawiać, bo obecnie wzrost wynagrodzeń wyraźnie wyprzedził wzrost produktywności w gospodarce. Jednocześnie, co niezwykle istotne, realny wzrost płac jest znacznie mniejszy. Powodem jest inflacja, która kolejny już miesiąc utrzymuje się na poziomie powyżej 2%. W dużej mierze odpowiadają za to ceny żywności czyli produkty, które kupuje każdy z nas, a w tej grupie wzrost cen sięgnął niemal 5%. Prognozy Narodowego Banku Polskiego pokazują, że żywność będzie drożeć do końca roku, a to oznacza, że stół świąteczny w tym roku może być naprawdę kosztowny - dodaje Andrzej Kubisiak.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR w Europie Środkowo-Wschodniej. Prowadzi działalność na terenie całej Polski za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 19 krajach (Niemcy, Czechy, Turcja, Rumunia, Węgry, Słowacja, Wielka Brytania, Belgia, Francja, Słowenia, Chorwacja, Serbia, Bułgaria, Chiny, Ukraina, Dania, Islandia, Holandia, Austria). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest spółką notowaną na giełdach w Warszawie i Londynie. Więcej informacji na: www.workservice.pl

Dyrektor Zespołu Analiz i Komunikacji w Work Service S.A.

Joanna Przemyślańska- Włosek

Joanna.Przemyslanska-Wlosek@workservice.pl