> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Komentarze do danych GUS > Rekordowy popyt na pracowników już przed nadejściem wiosny

Rekordowy popyt na pracowników już przed nadejściem wiosny

Z danych opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że zatrudnienie w średnich i dużych przedsiębiorstwach wzrosło w lutym o 3,7% r/r. Natomiast wynagrodzenia w ciągu roku poprawiły się o 6,8% i wyniosły 4599,72 zł. Zdaniem eksperta Work Service w kolejnych miesiącach możemy spodziewać się dalszego wzrostu zatrudnienia, który będzie napędzany głównie dobrą koniunkturą, sezonowością i zapotrzebowaniem na kadry w dużych przedsiębiorstwach. Z kolei rosnąca presja płacowa przekłada się na wyższe stawki, szczególnie w firmach z sektora handlowego.

Główny Urząd Statystyczny poinformował dziś w komunikacie, że zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw zatrudniających powyżej 9 osób w lutym 2018 r. wyniosło 6197 tys. osób. To więcej o 3,7% w stosunku do danych z ubiegłego roku.

Pomimo, że jesteśmy jeszcze przed rozpoczęciem wiosny i nadejściem prac sezonowych, to popyt na pracowników osiąga rekordowe poziomy. Z naszych badań wynika, że aż 70% dużych firm planuje w najbliższych miesiącach rekrutacje, a połowa z nich ma na celu docelowo zwiększenie poziomów zatrudnienia. Nowe miejsca pracy w największym stopniu będą tworzyć sektor handlowy i produkcyjny, a największe zapotrzebowanie na nowe kadry będzie występować na południu i zachodzie kraju. Należy jednak pamiętać, że wyraźnym hamulcem do dalszej poprawy sytuacji na rynku pracy będzie dostępność kandydatów. Nasze analizy pokazują, że wśród firm chcących zwiększać zatrudnienie, ponad 2/3 badanych doświadczyło w ostatnich miesiącach problemów rekrutacyjnych, a to powoduje skokowy wzrost nieobsadzonych miejsc pracy. Na koniec 2017 roku ich pula wzrosła o 51% -  komentuje Andrzej Kubisiak, Dyrektor ds. Analiz w Work Service S.A.

GUS poinformował również o przeciętnym miesięcznym wynagrodzeniu brutto w lutym. W sektorze przedsiębiorstw było ono wyższe o 6,8% r/r i wyniosło 4599,72 zł.

Narastająca presja płacowa coraz mocniej daje o sobie znać. Wzrost wynagrodzeń na poziomie 6,8%, odzwierciedla obecne warunki rynkowe, a jego obraz nie jest zniekształcony wypłatami premii czy dodatków, z którymi mamy do czynienia jeszcze na przełomie roku. Za obecną poprawę warunków płacowych, w głównej mierze odpowiadają duże przedsiębiorstwa, wśród których 35% planuje dalsze podnoszenie wynagrodzeń. Na tym tle pozytywnie wyróżnia się branża handlowa, która rywalizując o kandydatów, głównie z sektorem produkcyjnym, postawiła na jawne i wyższe stawki. W tym segmencie rynku niemal 40% pracodawców planuje zwiększać wynagrodzenia. Na przeciwnym biegunie znalazła się branża usługowa, w której o wyższych płacach wspomina jedynie 13,7% firm - dodaje Andrzej Kubisiak.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR w Europie Środkowo-Wschodniej. Prowadzi działalność na terenie całej Polski za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 19 krajach (Niemcy, Czechy, Turcja, Rumunia, Węgry, Słowacja, Wielka Brytania, Belgia, Francja, Słowenia, Chorwacja, Serbia, Bułgaria, Chiny, Ukraina, Dania, Islandia, Holandia, Austria). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest spółką notowaną na giełdach w Warszawie i Londynie. Więcej informacji na: www.workservice.pl

Dyrektor ds. Analiz i Komunikacji w Work Service S.A.

Joanna Przemyślańska- Włosek

Joanna.Przemyslanska-Wlosek@workservice.pl