> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Komentarze do danych GUS > Pensje rosną pod wpływem niedoborów kadrowych

Pensje rosną pod wpływem niedoborów kadrowych

Komentarz do danych GUS:
Zatrudnienie i wynagrodzenia w sierpniu 2017 r.

Z danych przedstawionych przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że zatrudnienie w średnich i dużych przedsiębiorstwach wzrosło o 4,6% r/r. Natomiast wynagrodzenia w ciągu roku poprawiły się o 6,6% i wyniosły 4492,63 zł. Zdaniem eksperta Work Service wkrótce wzrost zatrudnienia wyhamuje ze względu na rosnące problemy rekrutacyjne firm. Jednocześnie pod wpływem utrzymującej się silnej presji płacowej pracodawcy zaczynają mocniej podnosić wynagrodzenia, a to przekłada się na wyższe koszty personalne.

Zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw zatrudniających powyżej 9 osób w sierpniu 2017 r. wyniosło 6 025,6 tys. osób – poinformował dziś w komunikacie Główny Urząd Statystyczny. To więcej o 4,6% w stosunku do danych z ubiegłego roku.

Zatrudnienie cały czas wzrasta, ale wkrótce może dojść do ściany. Wszystko przez rosnące trudności ze znalezieniem pracowników, które ma już ponad 60% dużych firm – tak wynika z danych Work Service. Jednocześnie aż 67% największych przedsiębiorstw planuje w najbliższym czasie rekrutacje, co tylko potęguje problemy ze znalezieniem kandydatów. Widać, że część pracodawców np. z sektora handlowego próbuje rekompensować sobie deficyty kadrowe stawiając na automatyzację czyli instalując kasy samoobsługowe. Nie we wszystkich branżach człowieka może jednak zastąpić maszyna dlatego warto pomyśleć chociażby nad większą aktywizacją osób 50+. W tej grupie odsetek zatrudnienia wynosi tylko 47,4%. Gdyby stworzyć dla nich zachętę to część problemów firm udałoby się rozwiązać - komentuje Andrzej Kubisiak, Dyrektor Zespołu Analiz w Work Service S.A.

GUS poinformował również o przeciętnym miesięcznym wynagrodzeniu brutto w sierpniu. W sektorze przedsiębiorstw było ono wyższe o 6,6% r/r i wyniosło 4492,63 zł.

Dynamika wzrostu znalazła się powyżej oczekiwań rynkowych. Wynik na poziomie 6,6% r/r jest najwyższy od ponad pięciu lat, a coraz wyższe pensje zaczynają przekładać się na rosnące koszty pracy. Według Eurostatu w II kw. tego roku zwiększyły się o 8,3% r/r. Natomiast oczekiwania wśród pracowników są nadal wygórowane. Z naszych badań wynika, że ponad 54% Polaków oczekuje podwyżek. Tyle, że pracodawcy nie są tak skłonni do ich dawania jak jeszcze pół roku temu. Dane pokazują, że takie plany ma dzisiaj 11,3% firm - dodaje Andrzej Kubisiak.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR w Europie Środkowo-Wschodniej. Prowadzi działalność na terenie całej Polski za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 19 krajach (Niemcy, Czechy, Turcja, Rumunia, Węgry, Słowacja, Wielka Brytania, Belgia, Francja, Słowenia, Chorwacja, Serbia, Bułgaria, Chiny, Ukraina, Dania, Islandia, Holandia, Austria). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest spółką notowaną na giełdach w Warszawie i Londynie.

Dyrektor Zespołu Analiz i Komunikacji w Work Service S.A.
Marcin Ganclerz
Specjalista ds. komunikacji w Work Service S.A.
mobile: +48 508 895 871
e-mail: marcin.ganclerz@workservice.pl