> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Komentarze do danych GUS > Niedobory kadrowe hamują spadek bezrobocia

Niedobory kadrowe hamują spadek bezrobocia

Komentarz do danych GUS:
Bezrobocie w sierpniu 2017 r.

Opublikowane dziś przez Główny Urząd Statystyczny dane pokazują, że stopa bezrobocia rejestrowanego w sierpniu wyniosła 7,0%. W porównaniu z ubiegłym miesiącem oznacza to brak spadek o 0,1 p.p. Zdaniem eksperta Work Service spadki bezrobocia wyhamowują i nie będą już tak dynamiczne. Jest to związane między innymi z brakami osób chętnych do pracy, które wzmagane są czynnikami demograficznymi. W tym kontekście niepokoją dane Eurostatu pokazujące, że co szósty młody Polak nie pracuje ani się nie uczy. To grupa, której dziś coraz bardziej brakuje na rynku.

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że bez pracy jest 1,136 mln Polaków. Na przestrzeni ostatniego roku odnotowaliśmy spadek liczby osób bezrobotnych o 225 tys.

Jeśli spojrzymy na fluktuację o charakterze sezonowym to zobaczymy, że stopa bezrobocia rejestrowanego niemal nie zmieniła się od trzech miesięcy. Największe spadki liczby osób bez pracy mamy już za sobą. Oczywiście bezrobocie może jeszcze maleć, ale nie będą to już tak spektakularne zmiany. Powodem jest między innymi malejąca podaż pracowników na rynku. Zasilić mogliby go ludzie młodzi, między 20 a 24 rokiem życia, ale w tej grupie aż 16,8% osób ani nie pracuje ani się nie uczy. To niepokojące dane Eurostatu, szczególnie gdy nałożymy na nie negatywną perspektywę demograficzną, w wyniku której z roku na rok i tak coraz mniej młodych wchodzi na rynek pracy. A tak duża bierność zawodowa młodego pokolenia dodatkowo wzmaga trudności rekrutacyjne - komentuje Andrzej Kubisiak, Dyrektor Zespołu Analiz w Work Service S.A.

Jeśli spojrzymy na mapę Polski to wyraźnie widać, że w tych miejscach, gdzie najtrudniej znaleźć kandydatów, tam bezrobocie w ostatnich miesiącach właściwie nie spada. W województwie dolnośląskim i opolskim aż 70% pracodawców spotkało się z trudnościami podczas rekrutacji, z kolei na południu kraju widać największy popyt na pracowników, ale połowa pracodawców nie może znaleźć rąk do pracy. Z odmienną sytuacją mamy do czynienia na wschodzie kraju, gdzie bezrobocie w ostatnim czasie wyraźnie spadało, a było to możliwe również dlatego, że tam na niedobory kadrowe skarży się najmniejszy odsetek pracodawców w całej Polsce – dodaje Andrzej Kubisiak.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR w Europie Środkowo-Wschodniej. Prowadzi działalność na terenie całej Polski za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 19 krajach (Niemcy, Czechy, Turcja, Rumunia, Węgry, Słowacja, Wielka Brytania, Belgia, Francja, Słowenia, Chorwacja, Serbia, Bułgaria, Chiny, Ukraina, Dania, Islandia, Holandia, Austria). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest spółką notowaną na giełdach w Warszawie i Londynie.

Dyrektor Zespołu Analiz i Komunikacji w Work Service S.A.
Marcin Ganclerz
Specjalista ds. komunikacji w Work Service S.A.
mobile: +48 508 895 871
e-mail: marcin.ganclerz@workservice.pl