> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Komentarze do danych GUS > Koniec roku na rynku pracy pod znakiem wzrostów

Koniec roku na rynku pracy pod znakiem wzrostów

Komentarz do danych GUS:
Zatrudnienie i wynagrodzenia w listopadzie 2017 r.

Zatrudnienie w średnich i dużych przedsiębiorstwach wzrosło o 4,5% - podał w komunikacie GUS. W tym samym okresie średnie wynagrodzenie osiągnęło poziom 4.610,79 zł brutto, co stanowiło wynik wyższy o 6,5% w ciągu roku. Zdaniem eksperta Work Service pod koniec roku dobra koniunktura na rynku pracy została dodatkowo wzmożona sezonowym popytem na pracowników. Jednocześnie w większych firmach skłonność do podwyżek wynika zarówno z chęci ograniczenia rotacji pracowniczej, jak i dostosowania się już do nowych stawek minimalnych.

W najnowszym komunikacie Główny Urząd Statystyczny podał, że w listopadzie 2017 roku zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw wynosiło 6053 tys. osób. Jest to wynik większy o 4,5% w stosunku do analogicznego okresu z ubiegłego roku.

4,5% wzrost zatrudnienia pod koniec roku jest wyraźnie powiązany z tempem rozwoju gospodarczego, ale również nadejściem sezonu na prace przedświąteczne. W listopadzie otwierają się masowe rekrutacje, głównie do sektora logistycznego i handlowego, które dodatkowo wzmagają popyt na pracowników. Jednak należy pamiętać, że dobra koniunktura na rynku pracy widoczna jest od wielu miesięcy. Z danych GUS wynika, że w ciągu trzech kwartałów tego roku powstało ponad 551 tys. nowych miejsc pracy. Rosnącym problemem pozostaje ich obsadzenie, co w długofalowej perspektywie może wyhamowywać pozytywne trendy. Podaż pracy się kurczy, co przekłada się na skokowy wzrost wakatów w gospodarce. Obecnie notujemy ich już ponad 131 tys., a więc o przeszło 37% więcej niż przed rokiem – mówi Andrzej Kubisiak, Dyrektor Zespołu Analiz w Work Service S.A.

GUS poinformował również o przeciętnym miesięcznym wynagrodzeniu w firmach zatrudniających powyższej 9 pracowników. W listopadzie było ono wyższe o 6,5% r/r i wyniosło 4.610,79 zł.

Wynagrodzenia w dużych i średnich firmach rosną w ostatnich miesiącach najszybciej od 6 lat. Jest to związane z coraz silniejszą rywalizacją o pracowników, co powoduje, że pracodawcy podnoszą płace, aby ograniczyć ryzyko rotacji wewnątrz własnych przedsiębiorstw. Co więcej, ze względu na braki wolnych zasobów kadrowych na rynku firmy podnoszą stawki, aby zachęcić do przyjścia pracowników z konkurencyjnych podmiotów. Dodatkowo pod koniec roku wielu pracodawców przystosowuje również siatki płacowe do nowych regulacji związanych z minimalnym wynagrodzeniem. Od stycznia najniższa płaca na będzie o 5% wyższa, co  już dziś ma odzwierciedlenie w proponowanych ofertach zatrudnienia – podkreśla Andrzej Kubisiak i dodaje - Należy jednak pamiętać, że ostatnie dane GUS pokazywały, że mediana wynagrodzeń w całej gospodarce jest o ok. 1000 zł brutto niższa od „średniej krajowej”, co pokazuje, że w małych i mikro firmach wynagrodzenia są wyraźnie niższe niż w sektorze przedsiębiorstw.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR w Europie Środkowo-Wschodniej. Prowadzi działalność na terenie całej Polski za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 19 krajach (Niemcy, Czechy, Turcja, Rumunia, Węgry, Słowacja, Wielka Brytania, Belgia, Francja, Słowenia, Chorwacja, Serbia, Bułgaria, Chiny, Ukraina, Dania, Islandia, Holandia, Austria). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest spółką notowaną na giełdach w Warszawie i Londynie.

Dyrektor Zespołu Analiz i Komunikacji w Work Service S.A.

Joanna Przemyślańska- Włosek

Joanna.Przemyslanska-Wlosek@workservice.pl