> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Grupa Work Service > Work Service zwiększył zaangażowanie w węgierskim Prohuman

Work Service zwiększył zaangażowanie w węgierskim Prohuman

Na skutek podpisania z akcjonariuszami z Profólió Projekt Tanácsadó umowy z dnia 23 października 2017 roku, z dniem  25 października br. doszło do nabycia pierwszej transzy udziałów w kapitale zakładowym spółki Prohuman 2004 Kft. Dzięki tej transakcji Work Service stał się właścicielem 80,22 proc. kapitału akcyjnego spółki.

Akcje zostały nabyte za łączną kwotę ponad 1,53 mld HUF. Pozostałe 19,78 proc. Work Service kupi w dwóch kolejnych transzach, które odbędą się  31 stycznia 2018 r. (4,98 proc.) oraz 29 czerwca 2018 r. (14,8 proc.).

Już dziś możemy powiedzieć, że dokonaliśmy kolejnego kroku do pełnego przejęcia naszej spółki zależnej Prohuman. To dla nas strategicznie ważna decyzja, bo rynek węgierski jest bardzo perspektywiczny i wiążemy z nim duże nadzieje na dalsze wzrosty. Z prognoz IC Market Tracking wynika, że do 2020 roku wartość sektora pracy tymczasowej na Węgrzech wzrośnie o kolejnych 9% - mówi Maciej Witucki, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Prohuman od 2010 roku o 600% zwiększyła swój poziom przychodów. Spółka zatrudnia łącznie ponad 17 tys. pracowników tymczasowych i jest to najlepszy wynik na tle konkurencji. Jednocześnie utrzymujące się na Węgrzech niskie bezrobocie i rosnące deficyty kadrowe zwiększają zapotrzebowanie na usługi agencji zatrudnienia.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR  w Europie Środkowo-Wschodniej. Prowadzi działalność na terenie całej Polski za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 16 krajach (Rosja, Niemcy, Czechy, Turcja, Rumunia, Węgry, Słowacja, Wielka Brytania, Belgia, Francja, Szwajcaria, Słowenia, Chorwacja, Serbia, Bułgaria, Chiny). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest spółką notowaną na giełdach w Warszawie i Londynie.

Dyrektor Zespołu Analiz i Komunikacji w Work Service S.A.

tel. +[48] 512 176 030
andrzej.kubisiak@workservice.pl