> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Grupa Work Service > Work Service poprawia rentowność biznesu w I kwartale

Work Service poprawia rentowność biznesu w I kwartale

Po pierwszych 3 miesiącach 2018 roku, Grupa Kapitałowa Work Service odnotowała 5% wzrost przychodów i ponad 13% poprawę wyniku netto w porównaniu do osiągniętych rezultatów przed rokiem, w porównywalnej strukturze Grupy. W tym samy okresie zysk operacyjny przekroczył 20 mln złotych, a za największą poprawę wyników odpowiadały polskie struktury firmy. Było to możliwe między innymi dzięki podwojeniu puli zatrudnienia pracowników z Ukrainy w Polsce.

W pierwszym kwartale 2018 roku przychody Grupy Work Service wyniosły ponad 629 mln złotych i w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku, przy porównaniu tożsamej struktury grupy, wynik ten wzrósł o 5,12%. Głównym motorem rozwoju był wzrost organiczny i postawienie na wzmocnienie istniejących już linii biznesowych i terytorialnych. Obecnie 48,2% przychodów zostało wygenerowanych z działalności zagranicznej, a 51,8% na polskim rynku.

Podsumowanie I kwartału było dla nas pierwszą możliwością zaprezentowania efektów wdrożenia nowoprzyjętej strategii rozwoju „Work Service 2020”. Realizując jej założenia poprawiliśmy skalę i rentowność naszego biznesu, a działo się to głównie na bazie wzrostu organicznego na perspektywicznych rynkach Europy Środkowej. Nasze przychody na Węgrzech, czy w Czechach wzrosły odpowiednio o 14% i 10%, a marże na kontraktach w Polsce wzrosły o 17% w ciągu roku. To efekt m.in. silnego trendu wzrostowego związanego z procesami transgranicznymi. Na koniec pierwszego kwartału, w przeliczeniu na pełne etaty, zapewniliśmy pracę w Polsce niemal 4 tys. pracowników z Ukrainy, co jest dwukrotnie wyższym wynikiem niż przed rokiem – mówi Maciej Witucki, Prezes Zarządu Work Service S.A.

Na koniec I kwartału wynik operacyjny Grupy Work Service powiększony o amortyzację wyniósł 24,72 mln złotych, a EBIT osiągnął poziom 20,16 mln złotych. W tym samym czasie odnotowano poprawę na poziomie zysku netto, który wyniósł 9,72 mln złotych, co było o niemal 13,5% wyższym rezultatem niż w analogicznym okresie, przy porównaniu tożsamej struktury Grupy.

Obecnie jednym z kluczowych motorów wzrostu jest dla nas polski rynek. Po zoptymalizowaniu strony kosztowej i przy jeszcze lepszym wykorzystaniu naszego zaplecza rekrutacyjnego, sprzyjające warunki rynku kandydata pozwoliły nam na poprawę wyniku EBIT o niemal 4 mln zł, w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku. Tym samym, polskie struktury wypełniają dziś lukę w wyniku Grupy, która powstała po sprzedaży spółek IT Kontakt. Pomimo tak wyraźnej poprawy w Polsce wyniki operacyjne są na porównywalnych poziomach w stosunku do ubiegłego roku, ze względu na zwiększone koszty, związane z prowadzoną restrukturyzacją naszej spółki w Niemczech. Liczymy, że w perspektywie tego roku podejmowane działania przyniosą wymierne korzyści i pozwolą przywrócić rentowność niemieckiej linii biznesowej – dodaje Maciej Witucki.

Skonsolidowane wyniki Grupy Kapitałowej Work Service, z działalności kontynuowanej
i zaniechanej, za okres od 1 stycznia 2018 roku do 31 marca 2018 r. W danych porównawczych za I kwartał 2017 roku dla porównywalności danych, nie ujęto wyników Spółek z Grupy IT Kontrakt, które zostały sprzedane w II kwartale 2017 r.

dane skonsolidowane

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR w Europie Środkowo-Wschodniej. Prowadzi działalność na terenie całej Polski za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 12 krajach (Czechy, Słowacja, Węgry, Ukraina, Niemcy, Francja, Holandia, Belgia, Austria, Rumunia, Słowenia, Chorwacja). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest spółką notowaną na giełdach w Warszawie i Londynie. Więcej informacji na: www.workservice.pl

Dyrektor ds. Analiz i Komunikacji w Work Service S.A.