> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Ponad połowa Polaków rozważających emigrację nie pracuje

Ponad połowa Polaków rozważających emigrację nie pracuje

19% Polaków aktywnych lub potencjalnych uczestników rynku rozważa emigrację zarobkową - wynika z najnowszego raportu Work Service „Migracje zarobkowe Polaków”. Oznacza to wzrost o 4 p.p w stosunku do jesieni ubiegłego roku. Wśród nich 53% to osoby niepracujące lub bez własnych dochodów. Do tej pory o wyjeździe częściej myślały osoby zatrudnione na etatach. Dobra sytuacja na rynku pracy w Polsce wpływa na decyzje emigracyjne i wybory Polaków, dlatego o wyjeździe częściej myślą osoby, które nie widzą dla siebie perspektyw rozwoju w kraju.

Z danych raportu „Migracje zarobkowe Polaków” wynika, że niemal co piąty Polak (19%) rozważa wyjazd za granicę do pracy. 7,1% naszych rodaków czyli 1,5 mln osób jest zdecydowanych na wyjazd, co oznacza wzrost o 1,8 p.p. (225 tys. osób) w stosunku do jesieni ubiegłego roku.

Migracje zarobkowe są naturalnym zjawiskiem w zglobalizowanej gospodarce i przy otwartych granicach. Perspektywa wyższego wynagrodzenia i większy komfort życia sprawiają, że Polacy rozważają emigrację, szczególnie, że są cenieni w świecie za wysokie kwalifikacje, pracowitość i profesjonalizm. Dlatego chętnie są zatrudniani przez zagranicznych pracodawców – mówi Maciej Witucki, Prezes Zarządu Work Service S.A. Dla naszej gospodarki to coraz większe wyzwanie, aby zatrzymać najlepsze kadry w kraju, bo liczba osób w wieku produkcyjnym maleje, a przy tym rośnie zapotrzebowanie na pracowników – dodaje Maciej Witucki.

Profil potencjalnego emigranta

Obecnie aż 53% osób niepracujących rozważa wyjazd zagraniczny za pracą, w tym 27% to osoby bezrobotne, a 24% uczące się. To duża zmiana w porównaniu z poprzednim badaniem, kiedy o emigracji najczęściej myślały osoby zatrudnione na etat. Jesienią ubiegłego roku 39% niepracujących myślało o zatrudnieniu za granicą. Jednocześnie wśród rozważających emigrację zarobkową ponad połowę stanowią osoby bez dochodów własnych. O wyjeździe  najczęściej myślą ludzie ze wsi i miast do 100 tys. mieszkańców. Co trzeci Polak rozważający pracę za granicą pochodzi ze wschodniej Polski. Jeśli chodzi o wiek badanych, najczęściej o emigracji zarobkowej myślą osoby młode do 35 roku życia (62%). W grupie wiekowej 18-24 lata wyjazd rozważa co trzeci badany. O 11 p.p. spadła natomiast gotowość do emigracji starszych Polaków.

Najnowsze dane wskazują, że nastąpiła znacząca zmiana jeśli chodzi o sytuację zawodową osób, które mają plany emigracyjne. Już nie pracownicy etatowi, a osoby niepracujące częściej myślą o życiu za granicą i w wyjeździe upatrują swoją szansę na znalezienie pracy. Niestety nadal 62% osób młodych myśli o emigracji, a to oni stanowią kluczowe zaplecze dla polskiej gospodarki na najbliższe lata – mówi Krzysztof Inglot, Pełnomocnik Zarządu Work Service S.A. Nasze badanie odzwierciedla także sytuację gospodarczą w Polsce. Emigrację częściej rozważają osoby z regionów słabiej rozwiniętych i o wyższym poziomie bezrobocia – dodaje.

Powody i bariery emigracji

Głównym i niezmiennym powodem, który skłania Polaków do emigracji są wyższe niż w Polsce zarobki. Powód ten wskazało niemal 79% osób, które zamierzają wyjechać w ciągu najbliższego roku. Drugim w kolejności powodem jest wyższy standard życia (59%). Jako główny czynnik decydujący o pozostaniu w kraju Polacy wskazują przywiązanie do rodziny i bliskich. Aż 71% badanych z tego powodu nie zdecydowałoby się na wyjazd. Co ważne 37% Polaków nie chce opuszczać ojczyzny ze względu na atrakcyjną pracę w kraju, co jest kolejnym dowodem na poprawę sytuacji na polskim rynku pracy.

Preferowane kraje emigracji

Polacy rozważający emigrację najczęściej wskazywali chęć wyjazdu do Niemiec (34%), Wielkiej Brytanii (18%) i Holandii (6%). To druga edycja badania, w której nasz zachodni sąsiad wyprzedził Zjednoczone Królestwo. Z pierwszej trójki krajów emigracyjnych wypadła natomiast Norwegia. Wśród preferowanych kierunków wyjazdów nadal dominują kraje Unii Europejskiej (72%).O 9 p.p wzrosła liczba osób, które nie są w stanie wskazać miejsca ewentualnej emigracji i wynosi aktualnie 14%.

Bliskość geograficzna, a także otwarty rynek i uproszczenie procedur związanych z podejmowaniem i rozliczaniem pracy ma duży wpływ na decyzje Polaków odnośnie kierunków wyjazdu. Po raz drugi Niemcy wyprzedziły Wielką Brytanię, na co wpływ mogło mieć wprowadzenie u naszego zachodniego sąsiada ustawowej płacy minimalnej na poziomie 8,5 euro, a także stosunkowo bliska odległość z miejsca pracy do domu rodzinnego  – mówi Krzysztof Inglot, Pełnomocnik Zarządu Work Service S.A. Wzrost liczby osób, które nie są w stanie wskazać miejsca wyjazdu może oznaczać, że rozważanie wyjazdu w znacznym stopniu pozostaje w fazie życzeń, jednak bez konkretnego wskazania miejsca, które faktycznie mogłoby być docelowym – dodaje.

Wpływ sytuacji geopolitycznej

W związku z rozważanym przez Wielką Brytanię wyjściem z Unii Europejskiej, Work Service zapytał Polaków o wpływ ograniczenia zasiłków socjalnych w Europie na ich decyzje o wyjeździe z kraju. Wyniki wskazują, że ta zmiana nie ma znaczącego wpływu na decyzję emigracyjne Polaków. 73% badanych twierdzi, że taka reforma nie zniechęci do wyjazdu. Warto jednak zauważyć, że dla 23% Polaków zmiany w zasiłkach mogą spowodować, że pozostaną w kraju. Szczególnie jest to widoczne wśród kobiet (28,7%), które w większym stopniu niż mężczyźni (19,4%) uzależniają decyzję o wyjeździe od zaplecza socjalnego.

Informacje o badaniu

Badanie zrealizowano na zlecenie Work Service S.A. przez instytut Millward Brown, w okresie 4-6 marca 2016 r. Badanie zostało przeprowadzone na reprezentatywnej próbie N=671 osób pracujących, bezrobotnych, uczących się oraz przebywających na urlopach macierzyńskich i wychowawczych. Próbę dobrano z ogólnopolskiej reprezentatywnej próby dorosłych Polaków N=1000 (zgodnej ze strukturą populacji pod względem płci, wieku, wykształcenia oraz klasy wielkości i miejsca zamieszkania). Wykluczono z niej: emerytów, rencistów oraz osoby zajmujące się domem.

Pełny raportu do pobrania tutaj.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR  na polskim rynku. Prowadzi działalność na terenie całego kraju za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 16 krajach (Rosja, Niemcy, Czechy, Turcja, Rumunia, Węgry, Słowacja, Wielka Brytania, Belgia, Francja, Szwajcaria, Słowenia, Chorwacja, Serbia, Bułgaria, Chiny). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest pierwszą spółką z sektora usług personalnych notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie

Krzysztof Inglot
Pełnomocnik Zarządu, Rzecznik Prasowy