> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Polacy szukają pracy w czwartki i niedziele – najczęściej w internecie

Polacy szukają pracy w czwartki i niedziele – najczęściej w internecie

Niemal co 5 pracownik myśli o zmianie zatrudnienia w perspektywie najbliższych 2 lat, a nowej pracy najczęściej będzie szukał na portalach ogłoszeniowych, przez znajomych i na stronach wybranych firm – wynika z badań Work Service. Jak podkreśla prezes Kariera.pl pracodawcy chcąc pozyskać najlepszych kandydatów muszą podążać ich ścieżkami. Analizy serwisu pokazują, że ponad 1/4 Polaków wysyła CV w czwartki i niedziele, a najchętniej aplikują na ogłoszenia zawierające jawne stawki wynagrodzeń.

Z raportu „Barometr Rynku Pracy IX” przygotowywanego przez Work Service wynika, że 19,8% Polaków zamierza w ciągu najbliższych dwóch lat zmienić swoje obecne miejsce zatrudnienia. Ponad 2/3 z tej grupy chce znaleźć nową pracę jeszcze w tym roku. Największa skłonność do rotacji występuje wśród osób młodych (27,6%) w wieku 18-34 lata, a najmniejsza wśród pracowników 55+ (9,2%).

Czy zamierza Pan zmienić obecną pracę

Pula osób zainteresowanych aktywnym poszukiwaniem pracy w ostatnich latach praktycznie się nie zmienia. Na rynku pracy mamy ponad 78% pasywnych kandydatów, co przy rosnącym popycie na pracowników powoduje, że to firmy muszą aktywniej docierać z bezpośrednią informacją o ofertach zatrudnienia do wybranej grupy specjalistów. Wskazówką jak to robić mogą być nasze ostatnie analizy. Okazuje się, że 27,5% aplikacji na ogłoszenia o pracę dokonywanych jest w czwartki przed południem oraz w niedzielę po godzinie 20. Oznacza to, że w tych przedziałach czasowych kandydaci najczęściej przeglądają oferty pracy i na nie odpowiadają – mówi Piotr Adamczyk, Prezes serwisu Kariera.pl i dodaje: Aby zwiększyć atrakcyjność ogłoszenia warto postawić na jawność widełek płacowych. Nasze dane potwierdzają, że takie rozwiązanie nawet o 70% zwiększa współczynnik wysyłanych aplikacji.

Internet przed znajomymi

Polscy pracownicy mają obecnie trzy główne i sprawdzone metody poszukiwania zatrudnienia. Pierwszym źródłem informacji są portale ogłoszeniowe (57,1%), a w drugiej kolejności pracownicy zwracają się o pomoc do znajomych (53,5%). Na trzecim miejscu wymieniane jest samodzielne poszukiwanie ofert w zakładkach „Kariera” (51,2%). Ta metoda najbardziej zyskuje na popularności i osiąga wynik o 8,4 p.p. wyższy niż na jesieni 2017 roku. Na kolejnej pozycji znalazły się media społecznościowe (30,1%), z których najchętniej korzystają osoby dobrze wykształcone i młode do 34 roku życia. W Urzędach Pracy ofert zatrudnienia planuje szukać 25,4% badanych, głównie z wykształceniem podstawowym i w wieku 55+. Co piąty badany myśli o zwróceniu się do agencji zatrudnienia.

Pracodawcy chcąc dotrzeć do odpowiednich kandydatów powinni podążać ich ścieżkami. Wyraźnie widać, że kanały on-line są dziś najczęściej wykorzystywane do poszukiwania pracy. Szczególnie to widać w przypadku osób młodych i dobrze wykształconych, które obecnie aspirują lub zajmują stanowiska specjalistyczne. W tej grupie dominuje samodzielne poszukiwanie pracy lub korzystanie z mediów społecznościowych, co pokazuje, że mamy do czynienia z bardzo świadomymi osobami, które oczekują otwartej komunikacji i szczegółowych informacji już na etapie ogłoszenia lub informacji o firmie – podsumowuje Piotr Adamczyk, Prezes serwisu Kariera.pl.

W jaki sposób zamierza Pan szukać nowej pracy

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR w Europie Środkowo-Wschodniej. Prowadzi działalność na terenie całej Polski za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 12 krajach (Czechy, Słowacja, Węgry, Ukraina, Niemcy, Francja, Holandia, Belgia, Austria, Rumunia, Słowenia, Chorwacja). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest spółką notowaną na giełdach w Warszawie i Londynie. Więcej informacji na: www.workservice.pl

Kariera.pl to serwis rekrutacyjny łączący w sobie nowe technologie i innowacyjne narzędzia talent acqusition marketing. Od 2017 roku zespół Kariera.pl pomaga pracodawcom w pozyskiwaniu właściwych kandydatów, a pracownikom w dotarciu do pełnych informacji o firmach, warunkach i kulturze biznesowej. W pierwszym roku swojej działalności, tylko dla sektorów IT, BPO/SSC, finansów, sprzedaży i produkcji Kariera.pl pomogła znaleźć zatrudnienie dla niemal 6200 specjalistów w całej Polsce.

Dyrektor ds. Komunikacji w Work Service S.A.

tel. +[48] 512 176 030
andrzej.kubisiak@workservice.pl