> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Bezrobocie w listopadzie spada pierwszy raz od 10 lat

Bezrobocie w listopadzie spada pierwszy raz od 10 lat

Komentarz do danych GUS:
Bezrobocie w listopadzie 2017 r.

Jak podał dziś Główny Urząd Statystyczny, stopa bezrobocia rejestrowanego wynosi obecnie 6,5%, co stanowi  najlepszy listopadowy wynik od 1990 roku. Jak zaznacza ekspert Work Service, pomimo wejścia w okres zimowy, po raz pierwszy od dekady bezrobocie w listopadzie odnotowało spadek miesiąc do miesiąca. Jest to związane zarówno z dobrą koniunkturą na pracę, czynnikami sezonowymi jak i zapewne efektami wprowadzenia nowego wieku emerytalnego.

W ubiegłym miesiącu stopa rejestrowanego bezrobocia wyniosła 6,5%, co stanowiło niższy wynik o 1,7 pp. w stosunku do listopada 2016 roku i 0,1 pp. niższe wskazanie niż w październiku bieżącego roku.

Pomimo rozpoczęcia okresu zimowego sytuacja na rynku pracy nadal napawa optymizmem. Zwykle w tym okresie roku obserwowaliśmy wzrosty poziomów bezrobocia, jednak obecnie udało się przełamać ten sezonowy cykl. W tym roku po raz pierwszy od 10 lat mogliśmy obserwować spadek poziomów bezrobocia rejestrowanego w listopadzie. Jest to związane z utrzymującym się przez cały rok silnym popytem na pracowników, który pod koniec roku został dodatkowo wspary przez czynniki sezonowe. Wpływ na tak dobre osiągnięcia mogło mieć również wprowadzenie nowego wieku emerytalnego, z którego w ostatnich miesiącach skorzystało ponad 320 tysięcy Polaków. Wiele z tych osób nadal kontynuuje aktywność zawodową, ale część z nich, która była bezrobotna z pewnością zniknęła z rejestrów Urzędów Pracy – komentuje Andrzej Kubisiak, Dyrektor Zespołu Analiz Work Service S.A.

Co bardzo istotne, dobra sytuacja na rynku pracy zaczyna się upowszechniać na coraz większym obszarze kraju. Już tylko w 1 na 16 województw notowana jest dwucyfrowa stopa bezrobocia, podczas gdy przed rokiem takie wskazania występowały jeszcze w 7 województwach. Jednak w pierwszych miesiącach nowego roku możemy spodziewać się wzrostu stopy bezrobocia, co będzie związane głównie z ustaniem prac świątecznych i czynnikami sezonowymi – dodaje Andrzej Kubisiak.

Grupa Kapitałowa Work Service działa od 1999 roku i jest największym dostawcą kompleksowych usług HR  w Europie Środkowo-Wschodniej. Prowadzi działalność na terenie całej Polski za pośrednictwem sieci oddziałów oraz za granicą w 16 krajach (Rosja, Niemcy, Czechy, Turcja, Rumunia, Węgry, Słowacja, Wielka Brytania, Belgia, Francja, Szwajcaria, Słowenia, Chorwacja, Serbia, Bułgaria, Chiny). Specjalizuje się zarówno w usługach z zakresu doradztwa personalnego, jak i restrukturyzacji w obszarze HR, rekrutacji i outsourcingu pracowniczym. Już ponad 3000 firm wybrało Work Service na swojego partnera w biznesie. Każdego dnia 50 000 osób i 300 000 pracowników rocznie znajduje zatrudnienie za pośrednictwem spółek należących do Grupy Kapitałowej Work Service. Work Service jest spółką notowaną na giełdach w Warszawie i Londynie.

Dyrektor Zespołu Analiz i Komunikacji w Work Service S.A.